Ponedjeljak, 12 Ožujak 2018

Luka i Gordan- junaci o kojima priča cijela Hrvatska

Napisao/la 
Na prigodnoj svečanosti nedavno održanoj u Vukovaru u povodu Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja, te nagrade i priznanja za osobit pothvat u zaštiti i spašavanju za 2017.
Nagrade su dodijeljene u tri kategorije; za osobit pothvat u akciji spašavanja osobe stradale u prometnoj nesreći, za osobit pothvat u akciji spašavanja osobe iz gorućeg automobila te za osobit pothvat u akciji spašavanja osobe od utapanja. Upravo ova posljednja navedena kategorija, ove nam je godine posebno privukla pažnju.

Naime, na prijedlog voditelja Odjela za preventivne i planske poslove DUZS PO Karlovac, Zdravka Jandrlića, za osobit pothvat u akciji spašavanja osobe od utapanja, nagrada je uručena Luki Božičeviću (22) i Gordanu Badanjku (29), vatrogascima DVD-a Oštarije. Njihova hrabrost bila nam je povod da ih prošlu nedjelju ugostimo u emisiji Oči u oči.

Podsjetimo, oni su prošlo ljeto u Pakoštanima, bez imalo dvojbe i straha, spasili čovjeka od utapanja koji je plutao 50-ak metara od obale. Luka koji ga prvi ugledao, ističe da u tom trenutku nije opće dvojio što učiniti:



Nakon što su svoju intervenciju uspješno odradili, odnosno nakon što su ova dva šogora spasili život nepoznatog im muškarca, Gordan nam tvrdi da nisu bili svjesni što se dogodilo, već samo da su od sebe dali sve što su znali i mogli.



Isti dan nakon spašavanja, zvali su OB Zadar u koju je unesrećeni prevezen, ali jedino što su saznali, jest činjenica da je žrtva utapanja državljanin BiH te da je izvan životne opasnosti. Kako navode, nažalost, nikada nisu saznali koga su spasili, a na pitanje bi li ga htjeli upoznati, u glas odgovaraju- naravno da bi.
Svoju skromnost dokazali su mnogo puta proteklih 15-ak godina koliko su članovi, odnosno vatrogasci DVD-a Oštarije. Tvrde da su sve vještine, uključujući hrabrost i sigurnost, baš kao i njihove kolege iz DVD-a, upravo tamo stekli.

Hrabrost ovih mladića prije svih prepoznali su u Općini Pakoštane, Gradu Ogulinu i njihovom DVD-u. Naime, načelnik Pakoštana proglasio ih je počasnim građanima, a dobili su i priznanja baš kao i u svom Ogulinu. Na godišnjoj skupštini DVD-a Oštarije uručena im je brončana vatrogasna plamenica.
Pročitano 1643 puta