Mihaela Milanović Poljak

Mihaela Milanović Poljak

Ponedjeljak, 09 Rujan 2019

Počela je nova školska godina!

Počela je nova školske godine. Na području cijele Karlovačke županije 998 je prvašića u 71 razrednom odjeljenju, što je 58 prvašića više nego u prošloj godini kada ih je bilo 940 u 67 razredna odjeljenja.

U ogulinskim osnovnim školama prvi će put u školske klupe sjesti 125 učenika. Koliko ih je u OŠ Ivane Brlić- Mažuranić saznajemo od ravnateljice Anđelke Salopek:I Prva osnovna škola Ogulin broji podjedanako prvašića. Koliko točno, rekao nam je ravnatelj Zvonko Ranogajec:Dodajmo ovome da će u novoj školskoj godini osnovne škole na području Karlovačke županije pohađati 8286 učenika u 522 razredna odjeljenja. Tako se polako približavamo brojci od prije tri godine.
Završio je rok za predaju dokumentacije za upise u srednje škole. Učenici koji su uspješno upisali željenu školu, zasigurno su odahnuli, a oni koji to nisu uspjeli učiniti u ljetnom roku, pokušati će u jesenskom. U ogulinskim srednjim školama na raspolaganju je bilo 200 slobodnih mjesta, a za jesenski rok ostalo ih je 86.

Ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana, Sanja Dubić, za Radio Ogulin pojasnila je koje su razrede formirali:U Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin u potpunosti su popunjana mjesta za buduće tehničare za računalstvo. Ostalo je 8 slobodnih mjesta u razredu elektrotehničara, 5 mjesta za vodoinstalatere, te 2 mjesta za automehaničare. Odjeljenje za frizere i strojobravare na jesen može primiti još 19 učenika. Od ravnateljice Zrinke Ceranić- Jurković doznajemo da i ove godine, nažalost, nisu upisali niti jednog tehničara za željeznički promet.

Podsjećamo, u jesenskom roku bodovni prag neće pasti što znači da oni učenici koji nisu uspjeli upisati željeni smijer, moraju razmišljati o nekoj drugoj mogućnosti koja im se nudi.
Nedavno su objavljeni rezultati državne mature. Od tada do danas o njima bruji cijela Hrvatska. Naime, po riječima prosvjetara, ovogodišnji rezultati najlošiji su do sada. 

Ponukani time, kontaktirali smo ravnateljice ogulinskih srednjih škola kako bi saznali koliko su uspješni bili njihovi učenici. Ravnateljica Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana, Sanja Dubić, smatra da su njihovi rezultati bolji od hrvatskog prosjeka, ali bez obzira na to, njima nisu u potpunosti zadovoljni. Naime, od 83 učenika, njih 75-ero izašlo je na državnu maturu, a četvero ih je palo. Dakle, u ovoj školi maturu nije položilo 12 učenika. Prolaznost gimnazijalaca nakon završenog ljetnog roka je 91%, a najviše muke zadala im je matematika. 
U strukovnom odjeljenju rezultati su lošiji, prolaznost je bila 55%. Od 32 učenika, državnu maturu položilo je njih 15, a 12 učenika je palo. Zbog popravnih ispita petero ih nije ni pristupilo polaganju. I tamo je kobna bila matematika.

Po riječima ravnateljice Obrtničke i tehničke škole Ogulin, Zrinke Ceranić- Jurković, 45 učenika ove škole nisu bili obveznici polaganja državne mature. Troje ih nije položilo, a šestero učenika zbog popravnih ispita nije moglo pristupiti polaganju. Iako uvijek može bolje, ovakvim rezultatom ravnateljica je zadovoljna.

Sve u svemu, čini se da rezultati u Ogulinu nisu sjajni ali su zasigurno bolji od državnog prosjeka
Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije objavio je analitičko izvješće uzoraka kupališta koja se tradicionalno koriste za kupanje u Karlovačkoj županiji. Ta analiza govori da je voda u našim Sabljacima IZVRSNE kakvoće. Posebno ističu da je analiza završena 28. lipnja te da prije toga nisu davali nikakva priopćena niti preporuke. Stoga, informacije koje su građani proteklih dana dijelili po društvenim mrežama su netočne.
Dakle, svi na naše Sabljake!
Već 10. godinu za redom okupila se generacija učenika koji su maturirali 56./57. godine. Devetero vitalnih, nasmijanih i za zabavu uvijek spremnih maturanata našli su se pred zgradom svoje škole, sada OŠ Ivane Brlić- Mažuranić, a tadašnje Gimnazije. Bez obzira na njihove pozne godine, osjećaju se odlično. Svjesni su prolaznosti života i činjenice da ih je, nažalost, na proslavama svake godine sve manje. Upravo je to jedan od razloga zašto se poput mlađih maturanata ne okupljaju svakih pet godina. Ova ekipa ima zajednički stav- družimo se svake godine, a u tome nas spriječiti mogu samo najopasniji suborci.

Njihova generacija brojila je čak oko 85 gimnazijalaca raspoređenih u tri razreda. Ravnatelj škole bio je Otto Alliger, a razrednici Franjica Rastić, Vera Škorjanec i Olga Bišćan.
Od njih devet, svega ih nekoliko živi u Ogulinu i okolici. Međutim, njima kilometri, pa čak ni granice, nisu predstavljali problem da i 62. godišnjicu maturu proslave u gradu gdje su stvorili, kako kažu, najljepše uspomene. Cijelo vrijeme pretresali su anegdote iz školskih dana, prisjećali se strogih ali pravednih profesora kojima se i danas dive te svojih prijatelja iz razreda. Ovi ljudi, tada učenici, poslije akademski građani, obožavali su školu. Zagrljeni tvrde da su tada stečena prijateljstva neraskidiva. Zajedno su prolazili dobro i zlo, a to čine i danas.

Kažu da od proslave do proslave godišnjice mature, ne gube vrijeme. Redovito se čuju, dopisuju elektroničkom poštom ili pismima, šalju si fotografije, razmjenjuju viceve, lijepe tekstove i stihove, a glavna vodilja i današnjeg dana bio im je stih Enesa Kiševića: - Neka nas i dalje zemlja hrani jer još nije došlo vrijeme da mi zemlju hranimo. 

Obzirom da su neki ove godine već imali isplanirane obaveze pa se, nažalost, nisu mogli odazvati, iskreno se nadamo da će se iduće godine ovi divni ljudi okupiti u većem broju. 

S lijeva na desno na fotografiji se nalaze: Petar Petrušić, Marta Ivošević, Verica Messesnel, Lazo Gvozden, Milan Rebić, Olgica Bijelić, Drago Grdić, Marija Vukelić i Vladimir Trbović.


Petak, 14 Lipanj 2019

Praznici su počeli...

Završila je još jedna školska godina. Većina učenika osnovnih i srednjih škola gotovo tri mjeseca bezbrižno će uživati u ljetnim praznicimam. Naravno, ima i onih koji još imaju dopunski rad, završne ispite i druge slične obaveze pa će uživati nešto malo kasnije. U popriličnoj gužvi ovih dana su i maturanti kojima su već počeli ispiti državne mature. Oni traju do 28. lipnja, a privremeni rezultati na ljetnom roku bit će objavljeni 10. srpnja, dok će oni konačni bit objavljeni 15. srpnja.

Nova školska godina počinje 9 rujna. Naime, više neće biti jedinstvenog kalendara školske godine jer su škole i njihovi osnivači ove godine mogli birati između ponuđene četiri inačice kalendara. Škole u Karlovačkoj županiji većinom su glasovale za tzv. "model br. 4" koji predviđa uvođenje jesenskog odmora za učenike ali i korištenje zimskog odmora u dva dijela. Nitko neće ostati zakinuti ni za proljetne praznke jer će za vrijeme Uskrsa naši školarci odmarati 5 dana.

Prva osnovna škola Ogulin i Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana glasovale su za spomenuti model, dok su OŠ IBM i OTŠ izrazile želju za korištenjem postojećeg kalendara.
Obzirom da su sve škole informirale Upravni odjel za školstvo o svom odabiru kalendara, na njima je da do 1. srpnja 2019. godine na svojim mrežnim stranicama objave odluku i način realizacije odmora u školskoj godini 2019./2020. za učenike svih školskih ustanova na području Karlovčke županije pa ćemo tek tada biti sigurni koji će model biti usvojen.

Bez obzira na sve rečeno, dragi školarci- uživajte odmah! Ljeto, iako još nije ni počelo, brzo će završiti.
Učitelji- udahnite i zažmirite! :-) Dragi roditelji- sretno! ;-)
Iako ova školska godina još nije završila, stižu nam dobre vijesti već i za iduću. Naime, sukladno Zakonu o udžbenicima iduću će školsku godinu naši osnovnoškolci besplatno dobiti sve udžbenike jer su sredstva za njihovu nabavu osigurana u Državnom proračunu.
I Grad Ogulin, bez obzira što nije osnivač škola, vodi računa o svojim školarcima. U Proračunu su osigurana financijska sredstva za nabavu udžbenika, a obzirom da će učenici dobiti udžbenike od Ministarstva, zamjenik gradonačelnika, Daniel Vukelja potvrdio nam je da će Grad osiguranim sredstvima kupiti radne bilježnice. Prema izračunu, udžbenici za 1. razred osnovne škole koštaju oko 600,00 kn, dok cijena udžbeničkog kompleta za 8. razred iznosi oko 1400,00kn. Lako je zaključiti da će besplatni udžbenici biti prava olakšica roditeljima koji će svojim školarcima morati kupiti samo likovne mape, kutije za tehničku kulturu i atlase.
Svkako valja naglasiti da će dobivene udžbenike na kraju školske godine trebati vratiti školama, a prema napucima ministarstva, za oštećene udžbenike koji se neće moći koristiti, roditelji će morati platiti 50 posto od nabavne cijene.

Oni roditelji koji ne žele da na ovaj način njihovo dijete dobije udžbenike u školi, mogu ih sami kupiti u bilo kojoj knjižari i to prema popisu udžbenika za 2019./2020. školsku godinu koji će biti objavljen na web stranicama škola do kraja lipnja ove godine.

Pozitivan je ovo primjer koji dokazuje da se uviđanjem potreba građana i suradnjom institucija, može učiniti jako puno. Sigurni smo da su svi ogulinski učenici i roditelji zadovoljni ovim lijepim vijestima koje dolaze iz Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Ogulina.
U subotu je u organizaciji Kulturnog društva "Nikola Tesla" Ogulin održana kulturno- umjetnička manifestacija. U Pučkom otvorenom učilištu plesom i pjesmom predstavili su dječji i seniorski folklorni sastav domaćina, njihovi gosti- pjevačka grupa tradicionalnih pjesama KD Nikola Tesla Karlovac, solo pjevačica etno pjesama Matea Brkić i stand up komičar Goran Vinčić.
Na samom početku sve prisutne u ime organizatora pozdravio je Siniša Ljubojević, a na kraju se mogla poslušati i beseda ogulinskog paroha, protojereja Milana Simića.
U Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana održano je II. hrvatsko prvenstvo s "Mindstorm- robotima". Pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje projekt provode partneri Udruga tehničke kulture Ogulin i hrvatsko-slovenska tvrtka DoxaKey group. Projekt podupiru u Veleposlanstvo SR Njemačke u Zagrebu, Njemačko- hrvatska industrijsko- gospodarska komora kao i Zaklada "Znanje na djelu".
Organizatorima je cilj bio potaknuti razvoj kompetencija učenika na području ciljanog korištenja informacijskih tehnologija, kao i korištenja njemačkog jezika.

Sve nazočne na samom početku pozdravili su domaćini, ravnateljica Sanja Dubić i gradonačelnik Dalibor Domitrović. Poželjeli su im dobrodošlicu, puno uspjeha te što skoriji ponovni dolazak u naš grad. Nakon što su se obratili predstavnici organizatora i pokrovitelja, natjecanje je i službeno počelo. Kako doznajemo, svi sudionici pokazali su zavidno znanje u robotici, a neku su polučili i odlične rezultate.

Ovo natjecanje privuklo je učenike iz Čepina, Zaprešića, Rijeke, Varaždina, Koprivnice, a svakako je pohvalno što su sudjelovali i učenici ogulinskih škola sa svojim ekipama. Prvo mjesto osvojila je ekipa iz Zagreba, drugo mjesto pripalo je timu iz Koprivnice dok su treći bili Riječani.
Lijepo je bilo vidjeti i predstavnike Društva pedagoga za tehničku kulturu Ogulin koje djeluje u našem gradu, a čiji se osnutak definitivno pokazao kao- pun pogodak. Upravo su oni uz pomoć nastavnika informatike, mnogobrojnu ogulinsku mladež zainteresirali za robotiku.
U današnjoj emisiji "Oči u oči" ugostili smo direktoricu Turističkog ureda, Sonju Drašković. Govorila je statističkim podacima za 2018. godinu, a najavila je i mnogobrojna događanja koja  planiraju provesti u ovoj godini.
Reprizu emitiramo u 15,30 sati
Stranica 1 od 69