Četvrtak, 05 Travanj 2018

U Karlovačkoj županiji od mina očišćeno oko 150 kvadratnih kilometara, ostalo još 48

Napisao/la 
U srijedu 4. travnja obilježen je Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina, a kako doznajemo od koordinatora za razminiranje Karlovačke županije, Bernarda Pahora, cijeli će se ovaj mjesec raznim akcijama nastojati podići svjesnost o opasnosti od mina. Pred 20-ak godina, 1995. na području naše županije bilo je preko 200 km2 minski sumnjivih površina. Iako ih je danas znatno manje, točnije 48 km2, Pahor ističe kako nisu zadovoljni dinamikom razminiranja. Na sreću razminirana su sva infrastrukturna područja, okućnice i poljoprivredne površine a od spomenutih 48 kvadratnih kilometara, 99,7% su šume. Na području županije ostalo je još 6 općina koje treba razminirati:



Nažalost, u svim ovim godinama dogodila su se i 184 minska incidenta u kojima je 267 osoba stradalo, od čega 62 smrtno. Posljednje stradavanje na području Karlovačke županije dogodilo se upravo na našem području, u Općini Josipdol.
Državnim planom razminiranja 2019. godina bila je istaknuta kao godina do kada bi Hrvatska trebala biti očišćena od minskih naprava. Po riječima Bernarda Pahora, taj je rok očito bio preambiciozan jer se zbog raznih poteškoća neće obistiniti, već će se prolongirati za 2 do 3 godine. U razminiranje Karlovačke županije do sada je uloženo 345 mil kuna, od čega čak 5,5 mil kuna županijskih sredstava.



Minirana i minski sumnjiva područja označena su na propisani način pa još jednom apeliramo na sve da oznake shvate ozbiljno te na takva područja ne ulaze, ali i da ne otuđuju postavljene table jer time ugrožavaju ljudske živote.
Bernardo Pahor navodi da je svakako za istaći da su upravo mediji odigrali veliku ulogu u prevenciji, a mi smo sigurni da će tako biti i dalje jer već nedjeljnu emisiju Oči u oči posvetili smo upravo ovoj temi.
Pročitano 1996 puta