Ponedjeljak, 09 Travanj 2018

Ogulinska bolnica poslovala negativno, Dom zdravlja pozitivno

Napisao/la 
Od 14 zdravstvenih ustanova koliko ih djeluje u Karlovačkoj županiju, proteklu godinu sedam ih je završilo u gubicima. Ako se podsjetimo da su 2016. godinu dvije ustanove godinu završile s minusom, jasno je da je situacija pomalo alarmantna. Negativno su poslovale Opća bolnica i bolnica branitelja domovinskog rata, domovi zdravlja Ozalj, Slunj, Vojnić, zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinu i Ustanova za zdravstvenu njegu u kući, dok su u plusu godinu završile bolnice u Karlovcu i Dugoj Resi, karlovački, dugoreški i ogulinski domovi zdravlja, Karlovačka ljekarna i SUVAG.
Ogulinska bolnica zabilježila je najveći manjak, od 1,696.871 kunu. Prihodi su joj bili 63,134.350, a rashodi 64,831.221 kuna. Na naš upit kako komentiraju poslovanje, u odgovoru ravnateljstva stoji da je manjak uzrokovan umanjenjem prihoda od HZZO-a za manje izvršeni rad, odnosno za ugovorena i dobivena financijska sredstva koja nisu uspjeli opravdati računima. Uzrok tome je nedostatak stručnog kadra pa su u našoj bolnici primorani sklapati ugovore o djelu s liječnicima specijalistima iz drugih ustanova što je znatno povećalo troškove u 2017. godini. Osim toga, troškovi su povećani i zbog primjene prava iz kolektivnih ugovora, porasta cijena lijekova i potrošnog medicinskog materijala, te neophodnog održavanja objekata zgrada bolnice.

Opća bolnica Karlovac godinu je završila s plusom nešto većim od 2 mil i 200 tisuća kuna, a devetu godinu za redom u plusu je bio i ogulinski Dom zdravlja. Ovaj puta višak prihoda nad rashodima iznosio je 93.413 kuna, a rezultat čega je pozitivno poslovanje, prokomentirala nam je ravnateljica Doma zdravlja, Zlata Kurelac

Pročitano 2321 puta