Petak, 18 Siječanj 2019

Gradonačelnik upriličio sastanak sa predstavnicima PVZ Grada Ogulina

Napisao 
Na inicijativu županijskog vatrogasnog zapovjednika Gorana Frankovića, gradonačelnik Dalibor Domitrović sazvao je sastanak sa predstavnicima Područne vatrogasne zajednice Grada Ogulina.
Tema sastanka bila je analiza stanja organiziranosti vatrogastva na području Grada Ogulina i revizija Procjene ugroženosti od požara i tehnološke eksplozije i Plana zaštite od požara.
Na sastanku su bili nazočni, pored zapovjednika Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Gorana Frankovića i gradonačelnika Grada Ogulina Dalibora Domitrovića, predsjednik Područne vatrogasne zajednice Ogulina Franjo Kolić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Ivan Luketić, zamjenik zapovjednika JVP Marinko Turkalj, predsjednik DVD-a Jasenak Nenad Vukadinović i zapovjednik DVD –a Jasenak Rajko Kosanović.

Inicijativa zapovjednika Vatrogasne zajednice Karlovačke županije proizlazi iz Zakona o vatrogastvu i odgovornosti za stanje vatrogastva na području Karlovačke županije, te dužnosti čelnika jedinica lokalne samouprave da ažuriraju Plan zaštite od požara i pokrenu postupak revizije Procjene ugroženosti od požara.

Istaknuta je potreba redovitog ažuriranja i realizacije planiranih aktivnosti kroz sastanke na kojima bi se rješavali aktualni problemi. Tako je zapovjednik JVP Ivan Luketić istaknuo problem zastarjelog voznog parka i opreme, izrade operativnog plana HEP-a za isključivanje struje kod gašenja požara, problem sudjelovanja u gašenju požara dobrovoljnih vatrogasaca za vrijeme radnog vremena i njihove naknade, problem funkcioniranja Područne vatrogasne zajednice i participacije DVD-a Saborsko , Tounj, Josipdol i Plaški u troškovima i gašenju požara.
DVD Jasenak kao stožerno društvo pokriva područje odgovornosti Drežnice gdje se već godinama ne može osnovati vatrogasno društvo. Nenad Vukadinović, predsjednik DVD-a Jasenak, istaknuo je problem postavljanja i zaštite hidranata na području Drežnice, kao i angažiranje Savjetodavne službe oko izrade planova zaštite od požara privatnih šuma, koje su u ingerenciji jedinica lokalne samouprave.

Rezimirajući iznesene činjenice, gradonačelnik Domitrović je naglasio važnost postojanja ažurne dokumentacije koja je bitna za svaku realizaciju, kao i važnost osiguravanja financijskih sredstava što je zadaća Grada Ogulina. Po njegovom mišljenju vatrogastvo na području grada funkcionira dobro, ali smatra da pored dobivenih sredstava iz gradskog proračuna svi subjekti, pa tako i vatrogastva, trebaju tražiti alternativne izvore financiranja.
Pročitano 886 puta