Petak, 23 Ožujak 2018

Zahvaljujući projektu „Škola u šumi - šuma u školi“, školarci slušali o važnosti šuma

Napisao/la 
U sklopu projekta Hrvatskih šuma „Škola u šumi - šuma u školi“ u srijedu 21. ožujka, na Svjetski dan šuma, u prostorijama Šumarije Ogulin djelatnici UŠP Ogulin učenicima nižih razreda OŠ „Ivane Brlić Mažuranić“ održali su prezentacija na temu „Šume u Hrvatskoj“.
Kroz razgovor i prikaz fotografija učenicima su šume prikazane kao naše najveće nacionalno blago, a objašnjena im je i važnost šume, procesi koji se odvijaju u šumi, kako i koje zadaće imaju šumari. Poseban osvrt stavili su na očuvanje šuma ali i pojašnjenje zašto se sijeku stabla kako bi djeca shvatila da je to jedan od procesa neophodan za stvaranje nove, mlade šume, jer sva stabla, kao i ostala živa bića, imaju svoj životni vijek.

Dan kasnije, na Svjetski dan voda, isto predavanje održano je i za učenike nižih razreda OŠ „Josipdol“, dok su učenicima viših razreda šumari pojasnili proces fotosinteze, važnost šume u procesima pročišćavanja vode te proizvodnje kisika. Poseban naglasak na ovom predavanju stavljen je na očuvanju šuma kako bi učenici šumarstvo prepoznali kao svoje buduće zvanje. Predavanje je održao Vedran Luketić, a nazočni su bili voditelj UŠP Ogulin Dragan Rudančić, upravitelj Šumarije Josipdol Domagoj Magdić i revirnik Dalibor Kučinić. Zbog izuzetnog zanimanja učenika za ovu tematiku dogovorena je buduća suradnja s novim temama kako bi ovakvo druženje između svih škola našeg područja i Hrvatskih šuma, postalo tradicija.
Pročitano 2317 puta